Horgásszunk a világbajnokkal!

Szilvási Szilárd a tavasz eleji hideg vizekben a sötét színű etetőanyagokat ajánlja

Horgásszunk a világbajnokkal címmel új sorozatot indítunk, amelyben Szilvási Szilárd horgász világbajnok ad tanácsokat a horgászoknak az adott időszakkal kapcsolatban. Minden részben kitérünk az aktuális teendőkre, halakra, módszerekre. Mikor, minek van szezonja, hogyan, milyen módszerrel, etetőanyaggal, csalival próbáljuk meg a pecát? E mellett legtöbbször lesz benne egy-két „világbajnoki” finomság, trükk, amellyel eredményesebbek lehetünk a parton. Időről időre besegít ebben Szilárd felesége, a női világbajnok csapat tagja, Deli Ibolya is.


Ilyenkor a horgászoknak már igen csak viszket a tenyere egy kis pecára a hosszú téli kényszerpihenő után. Igen ám, de milyen halra horgásszunk? Milyen csalival, milyen etetőanyaggal, milyen szerelékkel lehetünk ilyenkor is eredményesek?
– Leginkább a jól bevált, megszokott helyeket érdemes felkeresni. Az első dolog, hogy minél inkább finomítsuk le a szerelésünket. Ki-ki a saját felszereléséhez mérten tegye ezt. A legvékonyabb előke, legkisebb horog, stb. Ez horogból nálam 20-as méret, de például ha valaki nyáron, bordás kosaras, fenekező szereléssel, kettes méretű horoggal pontyozik, most próbáljon lemenni legalább nyolcas-tízes méretig és igaz ez a zsinór vastagságra is. Inkább fárasszunk finomabb fékkel, ha oda jut a dolog – kezdi Szilvási Szilárd.
Köztudott, hogy ilyen vízhőmérsékletnél a halak életritmusa, emésztése még igen lassú. Kevesebbet és ritkábban esznek, ne lakassuk jól tehát őket, hanem csak csaljuk a horgunk közelébe. És itt következik az egyik „bajnoki” praktika.
– Az etetőanyagok közül célszerű a sötét színűeket választani, legyen akár method kosár, feeder, vagy bordás kosár, vagy akár úszózás. Nem feltétlenül feketét, lehet egy barna, vagy bordó is, de legyen lehetőleg apróbb szemű. Ilyenkor még kerülni érdemes a világos, sárga anyagokat, ami riasztó lehet a tiszta vízben, a sötét fenéken. Én szoktam ilyenkor az etetőanyagba egy kis földet keverni. A földet nem eszi meg, ez vivő anyag, kicsit felhősít is (például a fekete lösz) és nem lakatom jól a halat – magyarázza Szilárd.
Halak tekintetében elsősorban a keszegfélék a jellemzők ez idő tájt, de a kárász, a ponty is megmozdul.
– Ilyenkor érdemes, főleg álló vizeken a nagytestű kárászra horgászni. Érdekes, hogy a Kákafokon például tavasszal gyönyörű, félkilós, kilós kárászokat foghatunk, míg szezonban alig jelentkezik. Ugyan ez igaz a bodorkára is. Érdemes megpróbálni két szem piros pinkivel, vagy csonti-pinki kombóval, a lényeg, hogy a kis horgokhoz találjuk meg a megfelelő méretű csalit. Method technikánál most talán inkább a wafters, mint a pop up a nyerő. Ne feledkezzünk meg az élő csalikról sem, hiszen a ponty és a dévér nagyon szereti a gilisztát, csontit.
A
hely megválasztása már nehezebb kérdés, de talán a leglényegesebb. Figyelnünk kell az épp aktuális időjárásra.
– Ha süt a nap, tíz fok felett van a hőmérséklet, akkor érdemesebb a vizünk fél-sekélyebb részeit keresni és nem a legmélyebb pontokat. Ha viszont borús, rossz idő van és a sekély víz hidegebb, szinte biztos, hogy visszahúzódnak a mélyebb, valamivel melegebb részekbe – tanácsolja a világbajnok.

Csányi József/OrosCafé.hu